Estripagec d’una finestra ubicada als Orris de la Coma del Forat d’Arcalís (Ordino, Andorra)

L’estripagecs és un barrot de ferro amb punxes laterals que, antigament, es col·locava a les finestres de les bordes d’Andorra i altres zones dels Pirineus per evitar l’entrada d’intrusos i lladres i d’aquí prové el seu nom, del fet que, apart d’impedir el pas, les seves punxes estripaven (“estripa”) les jaquetes (“gecs”) d’aquells que intentessin entrar per la finestra.

L’artista andorrà Pere Moles ha desenvolupat aquest element com a obra d’art en una col·lecció singular d’escultures, algunes de les quals instal·lades en el mig de la muntanya andorrana. Moles defensa la capacitat transformadora de l’art per a canviar la realitat de les coses, els seus significats i les seves funcions; per a ell, aquests barrots serveixen de símbol d’una Andorra que vivia pràcticament aïllada i que es va anant obrint als visitants i deixant les barreres cada cop més de banda, alhora que els estripagecs quedaven vegada més a l’ombra de les noves construccions i dels estils arquitectònics moderns.

Ara, en col·laboració amb l’artista, PONS & BARTUMEU ha creat una col·lecció de joies que uneix dos mons que poder ser figurats (tradició i modernitat) i temporals (passat i present). El resultat és una sèrie d’anells, penjolls i arracades, en or rosa o titani, amb o sense diamants, que reprodueixen fidelment l’estripagecs en la seva imatge tradicional tot aconseguint, però, una estètica sorprenentment contemporània i poc convencional.

Estripagec d’una finestra ubicada als Orris de la Coma del Forat d’Arcalís (Ordino, Andorra)

Col·lecció completa

POM PB2 1.jpg

Arracades en or rosa i diamants 875 €

Anell en titani i diamants 1.350€

Anell en or rosa 2.395€

POM PB2 1.jpg

Penjoll or rosa, titani i diamants 1.090€

Penjoll en or rosa i diamants 1.290€

Anell en titani i diamants 1.350€

Arrecades en or rosa i diamant 495 €

x3-1-1024x345.jpg

Anell en titani i diamant 475 €

Anell en or rosa 2.395 €

Anell en or rosa i diamants 3.225 €

Related products